Trajectcontrole en low-code ontwikkeling

De laatste weken kwam bij een aantal klanten het thema ‘kaders waar de ontwikkelteams zich aan moeten houden’ ter sprake. Degene die het begrip ‘kader’ noemde keek behoedzaam om zich heen. Het was in besloten kring. Want ‘kader’ associeert immers makkelijk met directief leiderschap. Een niet passende stijl in deze snel veranderende wereld waar zelfsturing een groot goed is.

.

Deze IT-managers ontmoet ik bij gesprekken over ons werk: het meten en rapporteren van softwarekwaliteit. In toenemende mate zijn dat managers die kiezen voor een low-code platform, in plaats van of naast technologieën als Java of C#. Zij hebben hun nek uitgestoken om de digitale transformatie mede te baseren op bijvoorbeeld OutSystems.

.

Vervolgens start de ontwikkeling. De betrokken IT-manager heeft alle vertrouwen in een goede afloop en is nieuwsgierig hoe deze andere manier van werken door de teams wordt opgepakt. Houdt men zich aan de ‘kaders’: best practices, richtlijnen rond architectuur, overdraagbare implementatie? Wat is de impact op onze codekwaliteit? Is mijn keuze de juiste? Af en toe levert dit zomaar een slapeloze nacht op.

.

Low-code en code kwaliteit

Een low-code platform als die van OutSystems geeft engineers richtlijnen om toekomstbestendige applicaties te ontwikkelen.

.

Onze metingen maken transparant dat deze richtlijnen niet altijd gevolgd worden. Architectuur ‘violations’ worden dan zichtbaar. Denk aan cyclische afhankelijkheden op applicatieniveau of te grote blokken functionaliteit in bijvoorbeeld Javascript. De IT-manager wordt aangesproken op deze suboptimale oplossingen: “Je OutSystems systeem zou toch goedkoper, beter beheersbaar en toekomstbestendiger zijn?”

.

Trajectcontrole

Net als de IT engineer heeft de bestuurder van een auto ook te maken met richtlijnen. Iedere bestuurder weet dat de snelheid heden ten dage gemaximaliseerd is. Deze snelheid is afhankelijk van het type weg en wordt aangeduid op borden. Een deel van de bestuurders voert deze ‘kader stellende limiet’ uit en een deel niet. Maar er is een uitzondering waar het overgrote deel van de bestuurders de kader stellende limiet wel respecteert: de weggedeelten met trajectcontrole.

.

Wat is het wezen van trajectcontrole? Trajectcontroles zijn volgens het Openbaar Ministerie “voor de verkeersveiligheid, het milieu en de doorstroming. En er ontstaat een rustiger verkeersbeeld. Ze zijn meestal gepositioneerd in stedelijke gebieden.” In praktijk rijd je op de A12 langs Utrecht net geen 105 km/u op de teller. Als je harder rijdt is de consequentie helder: het kost geld, want je gemiddelde snelheid wordt gemeten. En voelt dat als beperking? Eigenlijk niet, iedereen houdt zich eraan.

.

IT-managers: voer trajectcontrole in op speelse wijze!

Wat leren we als IT’ers van trajectcontrole in relatie tot de naleving van belangrijke zaken als best practices, architectonische regels en creatie van nette code? Het volgende:

  • De ‘IT-trajectcontrole’ begint met goed communiceren waarom kaders van belang zijn om te volgen. Net als bij trajectcontrole in stedelijke gebieden zijn er logische redenen waarom in de IT bepaalde kaders en richtlijnen gevolgd moeten worden. Als je je daar niet aan houdt, kost dat het bedrijf geld, zeker op termijn.
  • Objectieve transparantie. Meet feitelijk en presenteer transparant of men zich aan de best practices en architectuur houdt.
  • Zorg ervoor, net als bij trajectcontrole, dat het niet volgen van bepaalde substantiële kaders consequenties heeft. Voor alle duidelijkheid: geen boete hoor, het mag speelser. Bijvoorbeeld door toekomstbestendige softwareontwikkeling te belonen.

.

Dan nemen ook de teams verantwoordelijkheid voor het realiseren van de ‘low-code promise’: kostenefficiënt en beheerst doorvoeren van de digitale transformatie. En… slaapt de IT-manager rustiger.

.

Voorbeeld van een dashboard

Dashboard_Boncode

.

Vragen over trajectcontrole en low-code ontwikkeling? Neem gerust contact met ons op

delen
Back to top

GDPR Consent

This website makes use of cookies to ensure that the website works properly. Settings

Privacy policy | Close
Settings